Το εργαστήριο εξειδικεύεται στη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσβαση στο πρωτότυπο ψηφιοποιημένο υλικό. Τα αρχεία αφορούν τη φιλοσοφική και επιστημονική παραγωγή στον ελληνικό χώρο, κυρίως από το 17ο αιώνα και εντεύθεν. Επίσης, αφορούν περιοχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας για τις οποίες υπάρχει έλλειψη ή μεγάλη διασπορά των σχετικών τεκμηρίων. Ο σκοπός της έρευνας είναι η διάσωση και συγκέντρωση του αρχειακού υλικού, η ιστορική του αποτίμηση και η οργάνωσή του κατά τρόπο που να προωθείται η περαιτέρω ερευνητική αξιοποίηση από τους ιστορικούς.
Το εργαστήριο εποπτεύεται από μέλη Δ.Ε.Π. του τομέα Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Μ.Ι.Θ.Ε. Σε αυτό εργάζονται, επίσης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και ανεξάρτητοι ερευνητές για τις ανάγκες των εκάστοτε ερευνητικών προγραμμάτων. Διαθέτει υποδομή για την ψηφιοποίηση αρχείων (microfilm scanners, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης, επίπεδους scanners, microfilm readers), καθώς και δίκτυο υπολογιστών για την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων και την ηλεκτρονική καταλογογράφηση των αρχείων.
Το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική ταξινόμηση και ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων. Οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν είτε στο χώρο του εργαστηρίου είτε στο χώρο όπου φυλάσσονται οι συλλογές. Οι υπηρεσίες που παρέχει το εργαστήριο απευθύνονται σε φορείς που διαθέτουν συλλογές και επιθυμούν να τις ψηφιοποιήσουν (μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία), καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης, το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική αποκατάσταση φθαρμένων τεκμηρίων και την ανάκτηση της ιστορικής πληροφορίας από υλικά που έχουν υποστεί αλλοιώσεις εξαιτίας της παλαιότητάς τους ή άλλων παραγόντων.

Επικοινωνία 

Διευθυντής Εργαστηρίου: Καθηγητής: Χρήστος Παπαθεοδώρου
Παλαιότεροι Διευθυντές Εργ: Γιάννης Χριστιανίδης (2014-2022), Κώστας Γαβρόγλου (1998-2014)

Υπεύθυνος διαχείρισης ιστοσελίδας & ανάπτυξης προγραμμάτων: Αλέξανδρος Αγγελάκης

᾿Εργαστήριο ᾿Ηλεκτρονικῆς Διαχείρισης ῾Ιστορικῶν ᾿Αρχείων 
Τμῆμα Μεθοδολογίας, ῾Ιστορίας καὶ Θεωρίας τῆς ᾿Επιστήμης, Πανεπιστημίου ᾿Αθηνῶν 
τηλ/φαξ: 2107275515
Πανεπιστημιούπολη, Ανω Ιλίσια 15771 Αθήνα

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.